Quantcast
Channel: Ahmet Soybelli » Arama Motoru Optimizasyonu

Site Hızı Neden Önemli ?

0
0

Ziyaretçiler sitenizi ziyaret ettiğinde içeriği mümkün olduğunca hızlı görmek isterler. Sitenin yavaş olması ziyaretçinin sıkılıp siteden çıkmasına ve bu da sizin hedefinize (satış,üyelik vb.) ulaşmanızı zorlaştırır. İşte arama motoru botları da aynı bu mantıkta çalışır. Sitenize geldiklerinde içeriği mümkün olduğunca hızlı tarayıp indexlemek isterler. Botların sitede gezmesini ne kadar zorlaştırırsanız, hedeflediğiniz sıralamalara ulaşmanız da aynı şekilde zor olacaktır.

Sorgu sayısını mümkün olduğunca azaltmaya çalışın

Sitenizde bulunan sorgu sayısını azaltmanız kullanıcıların siteyi hızlı şekilde görüntülemesi bakımından çok etkili olacaktır. Sayfanızdaki gereksiz öğeleri kaldırarak ve imajların boyutlarını azaltarak sayfanın daha hızlı yüklenmesini sağlayabilirsiniz.


Bir Site İçin İkiden Fazla Sonuç

0
0
Google geçtiğimiz günlerde artık arama sonuçlarında bir sitenin ikiden fazla sonucunu göstereceklerini açıkladı. Önceden ilk sırada max 2 sonuç bulunurken şu an sayfanın geri kalan kısmında 7-8 sonuca kadar çıkabiliyor. Search Engine Land, Google resmi olarak bu haberi duyurmadan önce Apple sonuçlarının bütün sayfayı işgal ettiğini gösteren bir blog yazısı yayınlamıştı. Bunun da sebebi artık belli oldu sanırım.
Google arama sonuçları arttı
Search Engine Land tarafından farkedilen durum

Örnek olarak ‘mashable articles‘ aramasında, sonuçlarda mashable.com sitesinin 5 sonuca kadar ilk sıralarda yer aldığını görüyoruz. Google bu değişiklikle kullanıcıların aradığı sonuçlara daha hızlı ulaşabileceğini düşünüyor. Bunun sonuçlarını zaman ilerledikçe biz de göreceğiz.

Kaynak : Google Webmaster Central Blog
Görsel Kaynak : Search Engine Land

Neden Arama Motoru Optimizasyonu (SEO) ?

0
0

Siteleriniz için arama motoru optimizasyonu neden gereklidir ? Arama motoru optimizasyonunun sitenize ve firmanıza getirisi nedir ? gibi soruların cevabını örnekler ve istatistiklerle açıklamaya çalışacağım

  1. Arama motorlarında arama yapan kişilerin %85 i doğal arama sonuçlarına tıklıyor. Doğal aramalarda sıralamada üst sıralarda yer almanın tek yolu arama motoru optimizasyonudur (SEO).
  2. Kullanıcıların % 70 kadarı ilk sonuca tıklıyor. Bu yüzden ilk sırada yer almak önem kazanıyor .
  3. Arama motoru için yapmış olduğunuz çalışmalar (içerik oluşturma, site hızı vb) dönüşüm oranlarınızı ve satışlarınızı doğrudan etkiliyor.
  4. Basit bir hesap yapalım: Arama motoru optimizasyonu için 5000 tl harcadınız ve bunun sonucunda sitenize 1000 ziyaretçi fazladan getirmeyi başardınız. Tıklama başı maliyetiniz 5 TL oluyor. Çalışmaya devam ettiğiniz taktirde 10000 kişi getirmeyi başardığınızda TBM 0.5 tl ye kadar düşebiliyor ve hemen hemen adwords ile aynı oranlara ulaşıyor ve size kalıcı bir ziyaretçi trafiği sağlıyor
  5. Arama motoru optimizasyonu birçok mecradan daha ucuz ve kalıcı etki sağlıyor. Herhangi bir banner aldığınızda verdiğiniz ücret hem fazla oluyor, hem de hedef kitleye daha dolaylı yoldan ulaşıyorsunuz
  6. PPC (Tıklama başı ödeme) kampanyalarının maliyetleri gün geçtikçe artıyor. Rekabet artıyor. Böylece reklama harcadığınız para daha fazla oluyor.

Sitenize ziyaretçi çekmenizin birçok yolu var, ancak en önemlisi doğru kitleyi siteye çekebilmek ve böylece dönüşüm oranlarını maksimumda tutmak.

Google javascript linklerini takip ediyor mu ?

0
0

Bildiğiniz üzere arama motoru web siteleri üzerindeki javascript kodlarını görmüyor ve javascript ile verilen bağlantıları takip etmiyordu. Doğal olarak da bu sayfalar arama motoru index inde yer almıyordu.  Ancak geçtiğimiz günlerde gördüğüm birkaç blog yazısı, artık Google’ın yavaş yavaş javascript kodlarının içerisindeki linkleri takip ettiğini söylüyordu. Ben de bunun üzerine sonuçları görmek için kendi web sitem üzerinde bir test yaptım.

Adım 1

İlk olarak blogdan bağımsız bir şekilde .html bir sayfa oluşturdum. Bunun sebebi, herhangi bir şekilde wordpress üzerinden yazı yazdığımda site haritasında, sosyal medya sitelerinde otomatik paylaşmasını önlemekti.

Oluşturduğum sayfanın ekran görüntüsü


Adım 2

Oluşturduğum sayfaya web sitemden giden herhangi bir bağlantı olmadığına emin olduktan sonra ana sayfadaki bir blog yazısına javascript ile bağlantı yerleştirdim.. Yerleştirdiğim bağlantı dışında bu sayfaya herhangi bir yerden bağlantı olmadığına emin olmamız gerekiyor. Aksi taktirde Google ın sayfamızı bu bağlantıdan mı yoksa bir dış bağlantıdan mı bulup indexlediğini bilemeyiz.

Yerleştirdiğim bağlantı ”Google Botu Javascript Track Ediyor Mu ?”


Yerleştridiğim bağlantının kaynak kodu

Tüm işlemleri eksiksiz bir şekilde yaptıktan sonra arama motoru botunun sitemize gelmesini ve sitemizi tekrar taramasını beklemeye başlıyoruz.

SONUÇ

Yaklaşık 2 hafta sonra gördük ki oluşturmuş olduğumuz sayfa arama motoru indexine eksiksiz olarak girmiş. Bununla birlikte artık arama motorlarının javascript bağlantılarına yavaş yavaş ısındığını anlayabiliyoruz.

Bundan sonra ise arama motorlarının javascript yönlendirmelerini takip edip, etmediğini test etmeyi düşünüyorum. Lütfen öneri ve yorumlarınızı eksik etmeyiniz…